Selectează o Pagină

Când vine vorba să urăm cuiva drag, de ziua lui, toate cele bune, de obicei ne oprim la un ”La mulți ani!” și adăugăm așa, ca o coadă de cireașă, ”sănătoși”, ”frumoși”, ”minunați” etc. Nimic greșit, atât că de cele mai multe ori am dori să le spunem mult mai mult, pentru că mult mai mult de patru cuvinte-sentimente sunt în noi.

În general ne gândim la chestiile foarte importante: sănătate multă la trup, minte și suflet, ca să ne putem bucura de toate celelalte, dar uităm că nimeni nu prețuiește sănătatea dacă din când în când nu este și bolnav. Un om sănătos tun, dar care are nevoie de bani, se va uita cruciș la tine când îi vei ura sănătate! Cum nu suferă de nimic, nici nu își va imagina că de l-ar lovi o boală, ar fi total nefericit când nu ar avea bani nici să se trateze.

Așadar vom ura și prosperitate, bani mulți, case, mașini, pentru că nu e așa? cu bani poți cumpăra de toate și în orice caz, dacă ai vreo problemă, treci mai ușor peste ea. Nu treci însă peste moarte, care când te va aștepta la cotitură, puțin o să-i pese că ai tu conturile grase!

Viață lungă, deci! Cu condiția, evident, să fii sănătos cât mai mult timp, să ai cu ce trăi și să nu fii singur!

Familie, prieteni buni! Asta ne dorim mai toți, dar nici prietenii și nici soții, copiii buni, nu pică din cer! Sau dacă pică, trebuie să muncești puțin să îi și păstrezi pe lângă tine. Pe cei buni, clar nu trebuie să-i scapi pentru că alături de ei vei avea cu siguranță un trai satisfăcător sau măcar plin cu peripeții de tot felul.

Viața ca o călătorie interesantă, aș ura eu! Cu multe vacanțe frumoase, cu vizitarea unor destinații care să îți rămână în suflet și gând și în amintirea cărora să te retragi măcar pentru câteva secunde să îți încarci bateriile.

Rădăcini bune, aș mai spune, pentru că este foarte important să simți că faci parte dintr-o comunitate, dintr-o familie, dintr-un popor. Să simți, nu numai să o spui sau să îți fie scris în cartea de identitate. Nu mi-aș putea închipui cum ar fi viața fără mulțimea de oameni pe care o recunosc zilnic pe stradă și cu care mă opresc măcar să schimb câteva cuvinte. Cu oameni cu care împart aceleași neliniști față de problemele orașului meu, de sistemul de educație pentru copii, de DN1 veșnic aglomerat, de concediu prea puțin etc. sau bucurii după reușita la examen a copilului sau povești despre o călătorie frumoasă.

Reușitele profesionale și recunoașterea socială sunt și ele foarte importante, dar mai important de atât este recunoașterea țelului în viață. Ești bine acolo unde ești? Te duci cu drag la serviciu? Ajuți pe cineva făcându-ți treaba sau doar iei un salariu lunar? Ești un șef bun pe care îl iubesc toți? Ești angajatul pe care îl plac toți colegii pentru că e profi și pentru că e mereu omul potrivit la locul potrivit?

Sufletul senin este ceea ce ne dorim mai mult decât multe altele. Și să ne acceptăm sufletul senin! Pe mine mă mai apucă câteodată, când sunt prea calmă și toate îmi ies strună, câte un gând d-ăla de om nebun: ”Nu se poate! Prea e bine! Parcă văd că se întâmplă ceva!” Și gata s-a dus sufletul senin! Mult mai înțelept ar fi să mă bucur cu toată ființa că acum, în momentul acesta sunt liniștită, îmi e bine și sunt mulțumită!

Înțelepciune! Să poți trăi clipa la adevărata ei valoare! Să nu te demoralizeze ce e val, pentru că știi sigur că o să treacă, iar tu, piatră tare, vei rămâne acolo și vei râde la un moment dat de problemele vieții. Vei râde, pentru că știi că vor veni altele care trebuie tratate cu optimism. Să nu îți dorești prea multe ca să ai timp să trăiești, efectiv.

Inspirație, intuiție, noroc! Ai nevoie de ele cu siguranță, pe lângă înțelepciune!

Să ai tot ce îţi doreşti! Hmmm! Experienţa mi-a arătat clar că nu tot ce mi-am dorit a fost şi bun pentru mine şi că de cele mai multe ori este mai bine să te laşi în voia sorţii în anumite situaţii. Dumnezeu ştie ce e bine pentru tine, mai bine decât tine!

Mereu închei prin a le spune sărbătoriților: Să ai bucurii mici și mari în fiecare zi a vieții tale! Asta poate însemna:

Să te bucuri de bobocul unei flori care nu mai apăruse de câțiva ani!

Să prinzi cea mai tare pereche de pantofi la preț redus, mărimea ta, ultimii din magazin!

Să îți cedeze nevralgia dentară la prima pastilă pe care o iei!

Să primești un cadou neașteptat și pe placul tău!

Să întâlnești o persoană înteresantă de la care ai ce învăța și să vă împrieteniți!

Să găsești bani prin buzunarele gecilor pe care nu le-ai mai purtat demult exact atunci când ești în pană!

Să savurezi o bucată de tort cu ciocolată fără să te gândești la calorii, ci doar la gustul de neratat!

Să poți mânca orice fără să-ți fie rău după aceea!

Să citești o carte frumoasă!

Să vezi un film sau o piesă de teatru în mijlocul săptămânii!…….

Și ar fi multe, multe alte bucurii care ne fac viața de zi cu zi minunată și de dorit!

Bucurați-vă de ziua voastră pentru că fiecare clipă, fiecare zi din anul care a trecut vă apropie nu de moarte, ci de desăvârșirea voastră ca ființe trecătoare! Bucurați-vă că există oameni care își amintesc de voi și vă urează din suflet de bine și urați și voi la rândul vostru de bine celorlalți! Personal nu pot să nu urez nimic sărbătoriților de pe facebook, pentru că m-aș priva de bucuria de a transmite gânduri frumoase, sincere, cuiva necunoscut! Legea compensației funcționează! Și toți avem nevoie de gânduri bune!

Bucurați-vă de viață! Mulți, mulți ani!

PS: Poza care ilustrează acest material este de pe o felicitare. Mi-a plăcut mult mesajul: ”Nu anii din viața ta contează, ci viața din anii tăi!”, iar doamna a fost fotografiată în Anglia, în 1955.