Selectează o Pagină

Dacă ar exista un tribunal al gospodinelor (și sigur există, dar vă rog să fiți blânde că doar e Crăciunul), mi-ar spune fără doar şi poate: Tu nu meriţi Crăciunul!

Cum să îl meriţi dacă ți-ai împodobit brad fără să speli geamuri, perdele, covoare, cuverturi etc? Cum să îl meriţi dacă în casa ta nu miroase a sarmale, cozonac și maioneză? Și da, nici a varză murată vânturată! Puțin ne pasă că miroase a uleiuri esențiale, era indicat să miroasă a Carpetin și a Lenor!

Nu meriţi Crăciunul pentru că aragazul tău nu este curățat, iar de cuptor ne e și teamă să aruncăm un ochi! Că pe masa ta din sufragerie sunt incă mărgele, cutii, cutiuțe, ace și aţe, iar pe fotoliu mai ai câteva cămăși necălcate.

Nu meriţi Crăciunul că nici post nu ţii niciodată, iar pe la Sfânta Biserică nu prea calci.  Nici soțul tău nu merită, că nu a spălat maşina acum, așa cum ar trebui. Mașina este extensia casei și ea trebuie sa fie curată înainte de Crăciun. A tunat şi v-a adunat, zău aşa!

Fără un tribunal al gospodinelor, eu am simțit tot ce am scris până acum ca o împunsătură de la mama și de la altele ca mama. De la cele care au rămas ca mamele lor. Nu suficient cât să mă facă să spăl perdelele sau geamurile, dar suficient cât să mă „biciuiesc” puțin și să îmi provoc disconfort câteva minute. Să mă simt vinovată pentru că nu am făcut ce se face, cu justificarea că trebuie. Că așa face toată lumea!

Nu, lumea, lumea care contează pentru mine, nu mai face așa demult, pentru că lumea a înțeles că sărbătorile nu sunt despre șmotru și haleală, ci despre emoții. Despre timp cu tine și ai tăi. Despre recunoștință că ai primit o viață pe care nu trebuie sa o irosești făcând ce zic alții că trebuie. Bun, dacă te simți împlinită și fericită în bucătărie și la tine Crăciunul nu vine decât cu geamuri spălate, să vadă bine Mosul că v-ați pregătit pentru el, atunci ţine-o tot așa, dar dacă faci totul că așa se face, opreşte-te şi fă ca mine.

Dă cu aspiratorul în grabă, șterge praful, pitește cămășile alea de pe fotoliu in dulap că oricum soțul tău nu le îmbracă tocmai pe ele, (are oricum alte 33 in dulap) fă puţină ordine cât să te simți bine, pune de ceai și caută cel mai bun film de Crăciun de la Netflix. Sau mai citește câteva rânduri din alea 5 cărți pe care le-ai început. Sau pornește instalația din pom și bucură-te de luminițe. Daca ai chef fă-ți unghiile cu ojă roşie!

Uită de termene limită, de proiecte, de clienți, de facturi, pentru că nimeni, dar nimeni nu se mai gândește la altceva decât la Crăciun. La conversațiile spumoase, la cadouri, la sarmalele mamei, la cozonacul cu rahat, la sorici și babic, la filmele la care te gândești demult că vrei sa le vezi dar nu ai avut timp, la atmosfera de sărbătoare pe care o aștepți tot anul.

Și știi ceva? Meriţi Crăciunul pentru tot ce faci bun în timpul anului. Pentru că te chinui să fii cea mai bună mamă şi chiar dacă nu-ţi reuşeşte tot eşti lângă puiul tău când are nevoie, pentru că deşi nu îţi ies niciodată, tot faci clătite, pentru că de cele mai multe ori gândeşti şi spui lucruri frumoase despre ceilalţi, pentru că te rogi ca tuturor sa le fie bine și pentru că simți o mare bucurie cumpărând cadourile cu care să-i surprinzi pe toti. Pentru că te gândești la cei mai puţin norocoși și-i ajuți mereu, nu numai de Crăciun și pentru că ai înțeles că sărbătorile nu trebuie înjurate de oboseală, ci trăite ca pe un cadou minunat, așa cum sunt!

Crăciun cu adevărat fericit!

PS-Am reuşit să eliberez masa de mărgele, să fac ordine şi să dau cu aspiratorul în jumătate de casă, restul mâine, sau când i-o veni rândul!