Selectează o Pagină

Zilele trecute, când am postat pe blog materialul despre amfiteatru, un domn pe un grup de facebook m-a acuzat că articolul este narcisist și că a fost făcut doar pentru a promova blogul. Mi s-a părut o remarcă fără sens. Eu scriu pe blog ca o terapie pentru mine în primul rând si nu am reclamă pe el. Scriu despre mine pentru că despre asta este un blog, nu pentru că sunt narcisistă și pentru că în ani de zile de presă am descoperit că oamenii percep altfel situațiile pe care le prezinți atunci când le dezvălui ceva personal, empatizează altfel cu subiectul.

Am avut însă și eu perioada mea narcisistă. Și în perioada aia am făcut multe greșeli și am rănit mulți oameni. Cu vorba, cu scrisul! Dacă nu am apucat să îmi cer scuze de la toți o fac și pe calea aceasta! În apărarea mea pot spune doar că de atunci am evoluat și sunt un om mai bun.

Eu lucrez în presă din 2002 și la momentul acesta se poate spune că sunt un jurnalist cu o anumită vechime. Hârjâit, cum ar spune colegii mei! Asta, însă, nu dă dreptul nimănui să se considere superior celor care vin din urmă și care ating, timid sau în forță, menirea jurnalistului: aceea de a informa și mai ales de a ajuta.

Pe Gabi Dima, colegul de la Prahova Zi de Zi și Info Ploiești City și de la alte câteva site-uri, nu îl cunosc suficient de bine și nu pentru că nu ar merita asta, ci pentru că am fost prea înfumurată și nu am acceptat să-i acord o șansă cât de mică. Atât de înfumurată, încât nu mi-a păsat nici măcar că este bolnav grav și cu toate acestea se luptă să facă ceva. În urmă cu câțiva ani, când a apărut Gabi în peisajul jurnalistic ploieștean, eu țineam atât de mult la principala regulă a presei de calitate-aceea de a scrie corect românește, încât nu mai vedeam altceva. La un moment dat, Gabi, care mergea de obicei la știri sportive, a postat ceva pe facebook. Era o știre despre un festival micuț, pe undeva pe la țară, parcă. O știre neimportantă, gândeam eu și alții ca mine la acel moment, scrisă cu multe greșeli de ortografie și gramatică, încât să poată fi scuzat. Am luat foc când un domn care comenta la postare, ne-a băgat pe toți jurnaliștii în aceeași oală cu Gabi, cu greșelile lui Gabi, de fapt! Și eu și alți doi colegi ai mei, la fel de experimentați. L-am desființat din comentarii și el nu a ripostat atât de dur cum ne așteptam să o facă. Nu aveam ceva cu el personal, ci cu ideea că oricine s-ar putea numi jurnalist, scriind pe un site verzi și uscate. L-am șters pe Gabi din lista de prieteni, că na, nu poți fi prietenă chiar cu oricine și nici nu l-am mai băgat în seamă atunci când ne întâlneam la diverse evenimente.

Primul care m-a certat a fost soțul meu, care nu a înțeles de ce aveam eu o problemă cu faptul că scrie Gabi cu greșeli. Că doar nu era despre mine și în niciun caz nu reprezentam eu jurnaliștii din întreaga lume. Că oricine este liber să se exprime așa cum vrea și unde vrea, că e loc sub soare și pentru ”site-ul de cultură” și pentru Libertatea. În plus, Gabi are ceea ce ne lipsește multora dintre noi: dorința de a se implica! (După ani de zile de ajutat oameni, credeți-mă că ai și momente în care vrei să spui Stop și în care vrei să te gândești mai mult la tine decât la alții. Ca să nu mai spun că am întâlnit zeci de oameni care ar fi vrut să scoată presa castanele lor din foc) Așa bolnav cum era, tremurând din toate încheieturile, Gabi făcea evenimente caritabile, strângere de fonduri, descoperea cazuri sociale și promova, așa cum se pricepea el, evenimentele din județ. L-am și ajutat cu promovarea unora dintre spectacole, evident după ce mi-au căzut galoanele.

Gabi Dima a fost diagnosticat la vârsta de 9 ani, cu maladia Wilson, afecțiune netratabilă, legată de o acumulare de cupru în țesuturi și organe, în special în ficat și în encefal. Se simte mai rău acum decât acum câțiva ani când l-am cunoscut eu. Ultima dată când ne-am văzut, la o conferință de presă la filarmonică, aproape că nu am înțeles nimic din ce a spus. Am simțit nu milă față de el, ci furie față de mine însămi. Că am fost oarbă la durerea cuiva de lângă mine, că m-am ghidat după principii care nu ar trebui să se aplice ad litteram.

Smerenia este o mare calitate și nu înseamnă că nu îți cunoști propria valoare. Să fii modest nu înseamnă să nu știi cine ești, ci din contră, să știi foarte bine  și cu toate acestea să rămâi la locul tău.

Nu știu din ce trăiește Gabi. Dacă site-urile lui îi aduc prea mulți bani. Se pare că nu, pentru că are nevoie de ajutor. Zilele trecute am primit de la el un comunicat despre un spectacol caritabil. Nu despre vreun alt copil, om bolnav sau bătrân, sărac sau mai știu eu ce ar putea să promoveze el pentru ajutor, ci despre el. ”Gabi Dima – OMUL, cu bune si cu rele. Din nefericire, viața nu prea i-a zambit. I-a zambit el, în schimb,  cu acceptare și optimism...”

I-am cerut detalii pentru că în comunicat scria mai multe despre spectacolul caritabil pe care îl organizează prietenii pentru el, decât despre ce are nevoie. Normal. E mai ușor să scrii despre alții decât despre tine. ”Bună. Am nevoie în principiu să-mi fac dantura și să cumpăr tratament: Cuprenil, zinc, vitamine care neutralizeaza cuprul din ficat .Contul este pe pagina evenimentului, însă primul pas e sa se doneze duminică, ca saptămâna viitoare sa mă duc la dentist, doctor. Detalii ai în comunicat. Mulțumesc mult. Sărut mâna!”

Duminică, 3 noiembrie, la Baza sportivă „Kiru Sport” din Ploiești, începând cu orele 13.00, oameni inimoși, dornici să ajute, au prilejul de a participa la un spectacol caritabil organizat pentru Gabi Dima de către un grup de prieteni... În cadrul evenimentului, artişti foarte apreciaţi se unesc pentru a crea împreună un spectacol – mozaic artistic potrivit pentru copii, dar și pentru adulți, în scop caritabil. Pe această cale dorim să le multumim tuturor celor care ne susțin, care sunt alături de noi și care au acceptat să dea din timpul lor, din talentul lor, din banii lor fără a accepta ceva la schimb.
Din programul mozaicului artistic vor face parte:
Trupele de dans Asamblul Kymata al Comunității Elene Prahova, trupa de Teatru și Dans Dia Fun, Happy Dance, Ploiești Dancer, Fabiana Vuță, Sophy Dance, moment de Fetno Dance cu Lișiță Eliza, demonstrații de kickboxing ale cluburilor Florin Ghiță Academy, Ambiția MMA Mădălin, Felix Kombat Gym, Zumba cu Ancuța, salsa și invitați surpriză.Turneu de mini fotbal cu Gruparea Young Wolves (Petrolul Ploiesti), Dechatlon Ploiești, Info Ploiești City, Radio Prahova, MediaSud.ro, Daniel Chiriță and friends, echipe de juniori de la Școala de fotbal Daniel Chiriță, OU Concordia România și Petrolul Ploiești.

Așadar, vă invităm să vă alăturaţi acestui demers, să strângem rândurile într-o tabără a prieteniei care poate câştiga atunci când reuneşte cât mai mulţi aliaţi.  Spectacolul este un demers caritabil, intrarea liberă!  Orice spectator poate dona orice sumă,  un gest prin care vom contribui  financiar să-l sprijinim pe Gabi Dima, la rândul lui un suflet nobil, caritabil. Muzica, dansul, partide de minifotbal și alte surprize vor transforma evenimentul într-un spectacol de excepție.

Organizatori: Cabinetul Individual de Psihologie Cătălina Dan, DJ Marian Anghel (Life Time Events), MediaSud.ro, Cabinetul de Cosmetică Nicoleta Moldoveanu și Baza Sportivă Kiru Sport în colaborare cu INFO PLOIEȘTI CITY, Fitness Club Nico și ACS Dinamo Victoria Ploiești. Partener foto: PhotoStudio Ploiesti. Parteneri media: www. Mediasud.ro , www.prahova-news.ro , VP TV.

Sponsori – Parteneri: Dechatlon Romania (Ploiești), Vată pe băț la „Piticu Șugubăț, Errebi International, Fab Flowers Ploiești, Salonul de Cosmetică Eden Ploiești ,DaDa Scholl-Ateliere de creație. Eveniment sustinut de: Poliția Locală Ploiești, ISU Prahova și Penitenciarul Ploiești.

Mai multe detalii despre eveniment pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/events/1898401430306204/ Vă așteptăm cu drag!”

Gabi Dima are nevoie de bani să se trateze. Și ca să dea încă o data peste nas tuturor jurnaliștilor care scriu presă de calitate și atât, va dona 10-15% din suma pe care o va strange unui caz umanitar. Ca așa a învățat el că merg lucrurile și că în orice trebuie să fie un echilibru. Nu îl cunosc bine pe Gabi Dima. Pierderea mea, cu siguranță! Dar știu că trebuie ajutat pentru că merită mult mai mult decât ce i-a dat viața. Gabi Dima sau cum se prezintă pe facebook: Ziarist. blogger. ” Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta ” N.Iorga.