De câteva zile asist cu încântare la un demers civic aşa cum ar trebui să fie multe. De la 350 de părinţi care se uniseră să dea statul în judecată pentru că nu respectă propriile legi, acum, după o săptămână s-au strâns pe grupul „Uniţi, ne apărăm drepturile copiilor!” 16.000 de persoane.
Pe iniţiatoarea acestui demers, Alina Geamănu, nu o cunosc personal. Suntem prietene doar pe pagina de socializare unde mai punem fiecare câte un comentariu despre copii, despre animaluţele fiecăreia, despre politică, unde ne înţelegem şi nu prea. Chiar şi aşa, însă, ea a simţit că aş putea să o ajut, iar eu am spus „da” imediat. În mare parte, pentru că e o ştire beton, dar şi pentru că eu chiar doream să ajut la popularizarea unei asemenea iniţiative. Detalii despre asta găseşti AICI.
Încă de la început, Alina mi-a zis că nu vrea să pară vreun influencer, pentru că nu e vorba despre asta. Atât că nu mai poate răbda ca statul să îşi bată joc de cetăţeni. „Câtă vreme eu respect legile şi nimeni nu mă întreabă dacă am sau nu bani să plătesc taxe, impozite, tablete pentru şcoala online şi altele, am pretenţia ca statul să respecte şi el propriile legi! Nu e vorba despre bani, ci despre respectarea legii!”, mi-a scris ea revoltată.
Până acum nu văzusem alocaţia copiilor în acest mod. De fapt, pentru mine a fost mereu clar că acei bani sunt prea puţini pentru a face ceva. Îi adăugăm la un program de studii pentru copil, la care tot noi plătim diferenţa şi cam atât. Dar indiferent cum ar fi aceşti bani, mulţi sau puţini, sunt dreptul fiecărui copil, ca cetăţean al statului.
Demersul în sine este unul de genul celor la care trebuie să participi în primul rând pentru a da o lecţie de democraţie copilului tău!
Nu ştiu dacă asta se predă la educaţie civică, dar întotdeauna părinţii sunt modelele principale pentru fiecare copil. Dacă tu vei lupta pentru ideile tale şi pentru drepturile tale sau ale altora, dacă tu însuţi vei veghea pentru ca drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie respectate, copilul tău va învăţa şi mai bine lecţia democraţiei.
Va învăţa că promisiunile trebuie respectate, iar dacă sunt sub forma unor legi, cu atât mai mult.
Va învăţa despre politicieni şi despre promisiunile lor, despre drepturile pe care şi le apără cu îndârjire, tot aşa cum şi cetăţenii trebuie să facă atunci când vine vorba despre propriile drepturi. Va învăţa despre oameni, despre duplicitate, dar şi despre valori morale care trebuie cultivate prin exemplul personal.
Va învăţa că poate singur nu este atât de puternic, dar oricând va găsi alţi oameni care să i se alăture atunci când va ştii să exprime corect şi cinstit ceea ce vrea să facă. Va învăţa că din el trebuie să plece schimbarea şi că nu trebuie să aştepte niciodată ca alţii să se mişte, când ştie că lucrurile pot fi mai bune.
Va învăţa că lucrurile cu adevărat bune nu se rezolvă peste noapte şi că necesită timp şi sacrificiu pentru a fi împlinite, dar că la final vor însemna încă o piatră importantă pusă la temelia unei educaţii bune.
Va învăţa să organizeze oameni şi lucruri şi nu se va mai mulţumi cu puţin pentru că îşi va da seama că este puternic şi că depinde şi de el să schimbe lumea!
Iar tu, părinte, vei fi mândru să constaţi că generaţia asta tânără şi frumoasă, de care toată lumea se plânge pentru că nu o înţelege,( pentru că ei, minunaţii noştri copii, nu pot înţelege „capul plecat”) va face schimbarea pe care o aştepţi de o viaţă. Şi mai ales, vei fi mândru când vei auzi: „Mama şi tata nu s-ar fi dat niciodată bătuţi şi ar fi mers până în pânzele albe pentru scopul lor şi pentru ca mie să îmi fie bine!”
Banii ăştia de alocaţie pe care îi puteţi recupera integral din ianuarie şi până acum , doar printr-un proces împotriva statului, nu sunt valoroşi prin valoarea lor intrinsecă, (deşi se pot adăuga în contul pentru educaţie sau se pot cheltui pe laptop-uri pentru şcoala online, că doar suntem obligaţi prin ordin de ministru să le scoatem din piatră seacă) ci printr-o lecţie importantă pe care toţi suntem datori să le-o predăm copiilor noştri.
PS: Alina are trei copii. Băieţi. Şi eu mă amuz mereu despre cât de mult seamănă toţi cu ea fizic. Mai are şi un soţ care, alături de ea, munceşte pentru ca familia lor să aibă tot ce le trebuie, inclusiv o mică menajerie)))) Nu pare să aibă nevoie neapărată de banii ăştia. Ei sunt ăia cu lecţia. Pentru cei trei copii ai lor. Fii ca Alina! Pentru lecţia de democraţie!
PPS: Povestea asta costă doar 150 de lei. 50 de lei taxa de judecată, 100 de lei onorariul avocatului care va face câte un dosar pentru fiecare. Un curs pentru dezvoltare personală costă mult mai mult!
PPPS: Formularul de înscriere în această acţiune e AICI!
PPPPS: Poza cu lupii a fost alegerea fiica-mi. Lupii chiar luptă să predea lecţii copiilor lor, nu?