Selectează o Pagină

Nu am avut o zi prea bună, dar tot a fost mai bună decât a multor copii care provin din familii sărace şi nu au nici ce îmbrăca şi nici mâncare, de multe ori.

În urmă cu câţiva ani, când am fost să fac un reportaj la Şcoala Anton Pann din Ploieşti (cartier Bereasca) stăteam de vorbă cu o doamna profesoara. Despre una, despre alta, despre elevi, despre faptul că în general când vine vorba despre discriminare de orice fel părinţii sunt ăia vinovaţi pentru că cei mici se joacă oricum unii cu alţii pe stradă, chiar dacă nu învaţă în aceeaşi şcoală. La un moment dat, profesoara a făcut o pauza şi cu durere în glas, mi-a spus: „O să vă povestesc ceva, dar credeţi-mă este doar un exemplu pentru că nu este singurul caz, din păcate. Am la clasa …un copil rom, care ar putea să fie premiant dacă ar veni în fiecare zi la şcoală. Supărată pe el, într-o zi i-am spus că ar putea ajunge departe, dar chiuleşte! „De ce ai chiulit ieri?”, l-am întrebat. Abia a ridicat bărbia din pământ şi mi-a spus: „Nu am putut să vin, doamna! Era rândul fratelui meu să ia ghetele!” Vă daţi seama, doamnă, aveau o singură pereche de încălţăminte pentru trei copii şi o luau prin rotaţie!”

Este uşor să judecaţi, ştiu! Şi pe  mine mă apucă nervii când îi văd cu târla de copii la poartă şi trăiesc din alocaţia lor! Şi nu e vorba doar de romi, că am văzut şi multe familii de români în aceeaşi situaţie! Sărăcia nu alege, nu se uită nici la culoarea pielii şi nici la numele din buletin! Copiii ăia nu au nicio vină că s-au născut în astfel de familii, dar pot schimba multe dacă ar fi educaţi. Dacă nu ai cu ce să te încalţi şi să te îmbraci este clar că nu ai cum să mergi la şcoală indiferent cât de mult ai vrea!

Ţine şi de noi să schimbăm ceva în viaţa lor. Eu vreau să mă alătur proiectului „Încalţă un copil de toamnă!” organizat de Fundaţia Noua Generaţie şi Mirela Retegan şi susţinut la Ploieşti de Asociaţia „De profesie, OM” şi de Comunitatea Mamprenoare (Cornelia Apahidean – Anticaffe New Experience (Str. Nicolae Titulescu, nr. 40)

“Am creat un mecanism prin care fiecare dintre voi poate să trimită pachete cu cizmulițe sau ghetuțe, de orice mărime. Noi strângem toate pachetele primite și le distribuim unor asociații care au grijă de acești copii. Rugămintea mea este să cumpărați o pereche de ghetuțe, de cizme de cauciuc, de cizme îmblănite, orice model vreți voi, indiferent de costul lor, cât vă lasă sufletul și buzunarul. Vă așteptăm cu ele la evenimentele noastre, din orașele în care mergem în turneu sau le puteți trimite prin curier, la adresa : Compania Zurli Str Oltetului 30 Sector2 Bucuresti Inf la tel 0728143173.”

Aşadar cumpăraţi ghetuţe, cizme sau luaţi unele bune care i-au rămas mici copilului vostru. Orice mărime şi culoare, că sigur îşi vor găsi stăpân. Campania durează până pe 5 noiembrie! Nu o să aştept până atunci, ci mă voi duce chiar mâine să caut ghetuţe! Îmblănite şi călduroase!

În Prahova sunt trei puncte de colectare: la sediul Armata Salvării Ploiești, pe strada Băneşti nr. 24 (vis a vis de Mega Image Republicii), în Băicoi la sediul Casa Fructelor și Legumelor Proaspete, Băicoi, pe strada Republicii nr. 122 şi în Scorţeni la sediul Asociaţiei ”De profesie, OM”, pe str Izvorului, nr. 19. Găsiţi aici mai multe detalii.

Cumpăraţi ghetuţe şi schimbaţi nu numai viaţa unui copil, ci întreaga societate. Pornind de la o casă, de la un cartier cu copii cu picioare calde, până la o ţară cu oameni mai buni cărora le pasă unii de alţii!

foto Pixabay